fredag 26 september 2008

Mitt bidrag till Norrköpings Kulturnatt!

Glömde min egen gata:)
annette o synne känns den igen?









































































































































Till dej annette,vet att du gillar röda hus o vita knutar.

Kram.






















Syrran här kommer 2 bidrag till ditt hästintresse.Kram










Nää det är inte skithus,det är domarbåsen på Norrköpings Välkända Islandshästbana..Många internationella tävlingar där.
Men tar du en Islandshäst från sitt hemland får den inte komma tillbaks.

















Ha nu det bra alla som tar åt sej,ja är gräsänkling i helgen så vill någon vara barnvakt så?:)
KRAM TILL ALLA INGEN NÄMND INGEN GLÖMD.




































Slå på gatnamnen o ni vet vilka personerna är




















fredag 19 september 2008

Skit Faan! Ja blir tokig.



Så här ska vi ha det i minst 2 månader,inget, badkar ingen tvättmaskin eller torktumlare.
Blir idiot på allt som är utrivet o ligger här.
Enligt fuktspecialissten kan det ta ännu längre.
Tur vi har dusch o toa på övervåningen.
Kram o tyck synd om mej Peter.

onsdag 17 september 2008

Cykeltur på 3,5 mil.Lövsta Slott.






























Löfstad slott
Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet Löfstad hänvisar hit. För den före detta orten Löfstad, se Tranås.

Löfstad slott

Löfstad slott
Löfstad slott är ett slott i Kimstads församling och Norrköpings kommun i Östergötland. Slottet är beläget på en höjd inte långt från Löfstadsjön, nära E4:an mellan Norrköping och Linköping, 9 km sydväst om Norrköping.
Slottet är öppet för allmänheten som museum under säsong. I en av flyglarna drivs restaurangverksamhet året runt. Den gamla smedjan inrymmer ett café vilket hålls öppet under sommarsäsongen.

Historia [redigera]
Egendomen Löfstad omnämns redan 1478 i ett pergamentsbrev. Det första säteriet i trä på Löfstad uppfördes på 1500-talet och var placerat där de nuvarande ekonomibyggnaderna, väster om slottet, är belägna. Slottet i tre våningar av sten och två långa flyglar i två våningar, med torn i de yttre ändarna, uppförs 1630-60 av fältmarskalken greve Axel Lillie och hans hustru Christina Mörner. Det genomgår en större ombyggnad under 1680-talet. Detta slott är avbildat i Erik Dahlberghs Suecia Antiqua et Hodierna. Efter en eldsvåda 1750 undergick slottet flera förändringar, bland annat lades ett nytt tak i tidens smal. Från 1600-tals anläggningen finns bland annat en gästabudssal, portaler och en sandstensfris.
Den nuvarande inredningen är yngre; det inrymmer ett bibliotek av omkring 5 000 band och en värdefull tavelsamling, företrädesvis porträtt av Löfstads ägare och deras fränder, samt omges av trädgård och engelsk park anlagd omkring 1800, med en minnesvård i marmor över riksmarskalken Hans Axel von Fersen, rest av dennes syster Eva Sophie von Fersen, gift Piper.
Äldste kände ägaren till Löfstad är Jöns Ethersson Lillie av Greger Matssons ätt. Därefter ägdes det av dennes släkt genom arv från fader till son till 1696. Då övergick det till överstelöjtnant greve Axel Lillies änka Agneta Wrede. Sedan ägdes det av hennes måg riksrådet och överstemarskalken greve Magnus Julius De la Gardie, hans måg riksrådet och fältmarskalken, greve Fredrik Axel von Fersen, hans dotter grevinnan Eva Sophie von Fersen, gift med greve Adolph Ludvig Piper, deras son överhovjägmästaren greve Carl Fredrik Piper och dennes son kammarherren greve Charles Emil Piper (död 1902). Hans dotter fröken Emilie Piper blev den sista privata ägaren av slottet. Vid sin död 1926 testamenterade hon det till svenska Riddarhuset och Östergötlands Fornminnes- och Museiförening (nuvarande Östergötlands länsmuseum).

Externa länkar [redigera]
Löfstad slotts webbplats